Wivi Simic delar med sig av lite tankar

Knappt har den underbara euforin lagt sig efter att Växjöborna fått hylla stadens hockeyhjältar och glädjas över att Växjö Lakers tog SM-guld och skrev historia! Visst är vi galet stolta över vårt Växjölag?! Men i Växjö fortsätter vi att skriva historia och vara stolta för nästa vecka kör Växjö Pride äntligen igång! Därför vill jag skriva mina privata tankar om varför just jag engagerat mig i vad som kommer bli Växjös viktigaste, festligaste och färgstarkaste vecka!

Ok, var ska jag börja? Första tankarna som kommer upp är att folk som känner mig brukar säga:

”-Du är ju överallt!”
”-Du är alltid i farten!”
”-Hur hinner du med allt?”
”-Du har alltid nåt kul på gång!”

Jo, jag är nog personen som gillar action! Jag gillar när det händer något kul och festligt i vår härliga stad Växjö! Vem vill inte att det händer roliga saker omkring oss, det vill vi väl alla, eller hur?! Då gäller det att ta för sig och prioritera det man tycker om!

En kall och mörk vinterkväll i december 2013 tog jag mig till Palladium där det skulle vara ett möte om blivande Växjö Pride. Mäh hallå. Pride?! Varför skulle JAG gå dit…?

”-Pride är väl bara för såna som är gay…?”
”-Du är väl ingen ”HBTQ-person???”
”-Har du blivit lesbisk nu eller???”
”-Varför ska du hålla på med ”sånt”???”

Jag fick ofta höra dom frågorna…

Men nope. Jag är inte en HBTQ-person. Om nån inte vet vad det står för så är det förkortning för:

Homosexuell
Bisexuell
Transpersoner
Queer

Om det nu är så viktigt att veta vad jag är så är jag straight. Alltså heterosexuell. Men yes. Jag gillar människor. Jag gillar evenemang och engagemang. Jag gillar olika. Jag gillar färg. Jag gillar mångfald! Oavsett vad man har för yrke, personlighet, kön, läggning, bakgrund, hudfärg, visioner eller whatever så är vi alla människor som har rätt att älska vem man vill och alla har vi lika värde. Jag känner så många människor som fått hålla sin kärlek hemlig, just för att omgivningen eller familjen inte accepterat deras kärlek eller sexuella läggning.

Varför ska det vara så?

Vem bestämmer egentligen vem man blir förälskad i, oavsett när, var, hur, ålder, vilken bakgrund man har eller om det är en han, hon eller hen?

Är det du eller jag som bestämmer någon annans förälskelse? Eller den som faktiskt blir och är förälskad?

Jag är superförälskad! I Robert. Finns ingen bättre känsla än att få känna ruset i kroppen när jag ser honom. När jag är med honom och känslan jag känner i kroppen hur mycket jag längtar efter honom och vill krama honom! Jag försöker föreställa mig hur människor som har exakt den känslan som jag har måste dölja det eller förneka det för sin omgivning hela tiden. För mig är det helt absurt! Kärlek är kärlek och den ska få leva! Punkt.

Därför gick jag till Palladium just den där vinterkvällen. Därför att alla självklart ska ha rätt att få älska vem man vill. Därför att jag kände att jag har många bra kontakter i mitt nätverk. Därför att jag har bra kunskap om Växjö. Därför att jag älskar festivaler och allt som hör till. Och därför att jag kände att jag behövdes när det nu skulle bli ett Växjö Pride! På Palladium träffade jag massor med människor som precis som mig var supertaggade att göra ett Växjö Pride! Idéerna sprutade och det bollades många fantastiska tankar, stora som små. Och sen är resten som vi alla vet historia…

Jag är superstolt att få vara en del av Växjö Pride och det är en ära att få sitta med som ledamot i Växjö Prides styrelse! Förra året hade jag ansvar för volontärerna som hade en superviktig roll att se till att alla kände sig trygga i paraden och hjälpa till att sprida information om Växjö Pride. Jag fanns även lite överallt med min mobilkamera och förevigade många färgglada personer och händelser under förra årets Pridevecka och bilderna lades ut på sociala medier med otroligt stor och positiv respons. Och jag lovar, i år blir det massor av nya färgstarka bilder från årets Växjö Pride! Ni kommer hitta bilderna på vår facebooksida ”Pridefestival Växjö” och även på instamgramkontot #govaxjo som jag kommer hålla i hela veckan.

I år ansvarar jag för projektgruppen Fest & Mingel. Vi kör igång veckan med invigning måndagen den 4/5 kl 17 vid Speakers Corner då vi har bjudit in artisten Magnus Carlsson som kommer sjunga flera låtar från Melodifestivalen! Landshövdingen Kristina Alsér finns självklart på plats och håller Pride-tal samt flera andra överraskningar väntar! Gillar ni att mingla så gör ni det på vårt officiella hotell PM & Tak under veckan och vill ni hellre chilla, festa & dansa på Kafe de Luxe så kör dom självklart vidare med succén ”Gay de Luxe” på fredagen. Men det finns massor mer att göra under veckan! Läs allt om alla mingeltillfällen, föreläsningar och hela övriga Växjö Pride-programmet i tidningen Magazinet som är vår officiella Växjö Pride-tidning. Håll även utkik på vår hemsida www.vaxjopride.se, vår facebooksida ”Pridefestival Växjö” där vi uppdaterar med nyheter hela tiden så ni kan ha koll på vad som är på gång. Ni hittar oss även på vår instagram och twitter om ni söker på #vaxjopride där vi såklart kommer hålla er uppdaterade!

MEN HALLÅ! Självklart ska vi avsluta Växjö Pride-veckan med en riktigt härlig avslutningsFEST, eller hur?! När paraden är över och konserten med coola Melodifestival-Mariette och ”Dansa-Pausa”-gruppen Panetoz i Linnéparken sjungit sina låtar så laddar vi om batterierna och kör igång årets Växjö Pride-party på Grace! Massor av överraskningar väntar alla som är partysugna där ni kommer bli underhållna med ett musicquiz på förfesten av bl a Jack som blev Mr Gay Europe 2014! Och självklart får vinnarlaget Pridepris! Det blir såklart även massor av mingel bland sköna HBTQ-vänner och så lovar vi att det blir galet mycket dans. På TRE dansgolv! En av Sveriges bästa DJ:s Gunn Lundemo kommer finnas i ett av DJ-båsen på Grace hela kvällen. Och jag lovar: hon kommer se till att våra klackar pekar mot i taket fram till småtimmarna!

Så. Är ni redo för en fet HBTQ-fest där vi alla ser till att kvällen blir årets bästa och där vi alla är välkomna oavsett läggning och där vi alla tillsammans firar att kärlek är och förblir enkelt, vackert och härligt?! Bra! Då ses vi på massor av pridemingel, i paraden, på konserten och sen avslutar vi all-in på dansgolvet på Grace lördagen den 9/5! Biljetter till vår förfest och Gracefest hittar ni på www.biljettkiosken.se/vaxjopride

En sak till.
Pride.
Smaka på ordet. PRIDE…
Pride betyder stolthet!

Jag är stolt.
Vad säger ni Växjö??
Är ni stolta?!!!

Nu kör vi!
Happy Pride!

Frihet Kunskap Kärlek
/ Wivi Simic

 

Wivi Blogg Växjö Pride

Fotograf: Anna-Stina Stenbäck

Kommentarer inaktiverade.