Växjö Pridecenter

Växjö Pridecenter är din mötesplats för fördjupning och avkoppling. Här hålls bland annat föreläsningar, boktips, sing along-bio och alldeles vanligt fikahäng. Det är också här du kan köpa regnbågsflaggor och annat härligt till paraden den 11 maj.

Växjö Pridecenter på Palladium (Storgatan 12) håller öppet hela prideveckan. Pridecenter görs i samarbete med Folkets bio Växjö.

Öppettider

Måndag: 11-17
Tisdag: 11-19
Onsdag: 11-18
Torsdag: 11-19
Fredag: 11-18
Lördag: 10-12.30

Program

Tisdag 7 maj: Föreningsdag

12:10-12:50 Lunchföreläsning       
Köp din lunch på Palladiums Café och kila upp och lyssna på Malin Andersson från Smålandsidrotten. Malin berättar och ger exempel på hur de jobbar med idrottsföreningar för att skapa ett bättre, öppnar och mer inkluderande klimat för idrottande HBTQ persone.
Arr: Växjö Pride

17.00 Vernissage: Stolta nära
Vernissage för fotografen Anna Nordströms utställning Stolta nära, som består av porträtt av närstående till HBTQ-personer. Anna Nordström har mött föräldrar, vänner, kollegor, barn och syskon till HBTQ-personer, sammanställt deras tankar och presenterat dem i ord och bild i utställningen.

17:00-19:00 Förenignsmingel
Vilka föreningar arbetar aktivt och specifikt med HBTQ frågor i Växjö? Vilken förening är intressant för dig och mig? Var hittar jag likasinnade att umgås med? Växjö Pride bjuder in till mingel där du har möjlighet att möta representanter och medlemmar från föreningar som jobbar med specifika frågor inom HBTQ communityt. Det blir en kväll med samkväm där du både kan samla på dig information, lyssna till sakkunniga och möta folk. Öppet för alla! Ingen anmälan ingen kostnad. Varmt Välkommen!
Arr: Växjö Pride

19:00-21:00 Bio En Armé Av Älskande
En armé av älskande är en dokumentär av Ingrid Ryberg om homorörelsen innan AIDS och en betraktelse över en bortglömd aktivistisk era. Filmen berättar om en avgörande tid i svensk HBTQ historien. Filmerna ger en exklusiv inblick i aktivisternas liv och kamp i en tid då den homorörelse, som idag tas för given, kämpade mot välfärdsstatens institutionaliserade homofobi.
Arr: Folkets bio

Onsdag 8 maj: Barn- och ungdomsdag

09:00-11:30 Hur ser det ut för barn och unga?
Som en av Sveriges hbtq-strategiska myndigheter är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor stolta att under Växjö Pride kunna presentera en hel förmiddag med kortseminarier om unga hbtq-personer. Varmt välkommen att delta på något av våra fristående seminarier, eller ännu hellre -stanna hela förmiddagen! Ingen anmälan behövs.
Arr: MUCF

09:00-09:30 Unga hbtq-personers livsvillkor

09:30-10:00 Att skapa en inkluderande skolmiljö

10:15-10:45 Hbtq-inkluderande fritidsverksamhet

11:00-11:30 Prata hbtq med unga nyanlända

12:10-12:50 Lunchföreläsning med Sofia Belin: Man är den en känner sig som
När våra tvillingar föddes fick vi veta att vi hade fått två flickor men en av dem berättade för oss föräldrar att han var en pojke redan när han bara var tre och ett halvt. Då visste inte jag att ett så litet barn kunde ha tankar, känslor och upplevelser kring sin könstillhörighet. Idag vet jag mer och jag kommer att prata om hur det är vara mamma till världens roligaste tvillingar, men också om vikten av att få vara den en känner sig som, stödet från familj och omgivning, att få finnas på sina egna villkor och rätten till att utveckla sin egen identitet.  Arr: Växjö Pride

15:00-16:00 Queerboktips och familjefika
Vad finns det för queera berättelser i bokhyllan som riktar sig till barn och ungdomar? Växjö Stadsbibliotek och Pride bjuder in till boktipsfika på Palladium.  Kom med eller utan barn, kom som syskon, morfar, farmor eller kompis som är intresserad av att få uppslag kring böcker som belyser HBTQ-frågor.

17:00-18:00 Flatfika
Fikahäng för och med Kronobergs lesbianer och flat-wannabees. Den perfekta uppladdningen inför teaterpjäsen ” Som ett jävla solsken”, som väl varje flata vill se…?! Arr: Flatfikarna

Torsdag 9 maj

12:10-12:50 Lunchföreläsning: Is it a men’s world?
Med erfarenheter från dragkulturen i Brasilien, Svarige och Tyskland kommer Leticia Vitral ge dig en introduktion av olika uttryck av drag ur en kvinnas perspektiv. Leticia är född och uppvuxen i Brasilien men har sedan 2016 bott i Växjö där hennes spektakulära karaktär Vlada Vitrova har blivit en erkänd och uppskattad persona. Presentationen är på engelska och helt gratis. 

17:00-19:00 Let’s get married! – Vlada Vitrova’s wedding reception
Kom i stämning inför Mamma Mia, Kvällens sing along bio! Super DragQueen extravaganza Vlada Vitrova bjuder in till sin bröllopsmottagning på Palladium. Det blir en festkväll i kärlekens och lekfullhetens tecken med mingel, DJ, kindpussar, dans, bikettkastning och mycket mer. Du vill inte misa detta! Let’s unite in the power of love, glitter and heavy makeup! Klädkod: EXTRA! Evenemanget är gratis och öppet för alla. Arr: Växjö Pride

18:00-21:00 Sing along-bio: Mamma Mia
Folkets Bio och Växjö Pride bjuder in till en festlig sing along-kväll med fantastiska Mamma Mia på duken! Sing along innebär, precis som det låter, att du sjunger med i alla låtar. Just denna kväll leds festen och sången av utvalda stjärnor från Växjö Pride. Välkomna att sjunga och festa loss med oss alla i biosalongen.  Sångtexterna visas som ”karaoketext” på engelska. I övrigt är filmen otextad. Filmen startar 19.00. Innan filmfesten drar igång bjuds det dessutom på uppvärmning med Vlada Vitrova och Freaky Easter! Biljett kan förköpas via folketsbio eller direkt innan föreställning på Palladium. Arr: Folkets Bio Växjö

Fredag 10 maj

17:00-18:00 Polisen och hatbrotten
Polisens demokrati- och hatbrottsgrupp berättar om sitt arbete och de människor de möter. Föreläsningen ställer också frågan hur det är att vara polis och gay. Polisen Tess berättar sin egen historia. Arr: Växjö Pride

Kommentarer inaktiverade.