Magnus Holm delar med sig av sina tankar om Pride

Idag inviger vi Växjö Pride 2015 och jag känner en enorm stolthet över att ha äran att vara ordförande i föreningen Växjö Pride. Jag är så imponerad över allt ideellt arbete som lagts ner för skapa denna festival där vi synliggör, stödjer och utvecklar förutsättningarna för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queerpersoners liv.

För mig handlar det om frihet. Jag vill försöka bidra till att fler kan känna friheten att leva som hen vill. Jag vet att när en känner den friheten blir livet lättare att leva. Innan jag accepterade mig själv och kom ut ägnade jag en stor del av min energi åt att begränsa mig själv. Jag levde ett dubbelt liv där det som fanns inuti mig inte skulle märkas utåt. Det tog enormt mycket energi och fokus. I dag har denna energi frigjorts och jag njuter av friheten att lägga fokus på det jag själv väljer.

Min dröm är att ingen ska behöva lägga energi på att begränsa sig på grund av rädslor som ska ske när hen kommer ut. Jag har mött många människor i Växjö och andra delar av landet som, med fog, är rädda för vad som ska ske om familjen får reda på det, om kollegorna får reda på det, om kunderna får reda på det, om eleverna får reda på det, om nån får reda på…

Jag hade glädjen att mötas av kärlek och respekt när jag valde att inte begränsa mig. Genom att engagera mig i Växjö Pride vill jag bidra till att fler ska få uppleva den känslan. Jag tror på ett samhälle där vi omfamnar olikheter och välkomnar mångfalden.

Ledorden för Växjö Pride är frihet, kunskap och kärlek. Det är just vad det handlar om – både i livet och i Växjö Pride.

Frihet – för var och en att vara den hen vill vara och att älska vem hen vill.
Kunskap – att krossa de fördomar som hindrar oss alla från att leva och utvecklas.
Kärlek – är fundamentet. Kan vi inte välkomna kärleken oavsett hur den tar sig uttryck kan vi inte heller tro på människan.

För mig låter detta självklart, men jag vet att så inte är fallet för alla – i vår stad, i vårt land, i vår värld. Så länge det inte är det, finns det all anledning att fortsätta engagera sig för Frihet, Kunskap och Kärlek.

Vi ses på Växjö Pride!

Magnus Holm, ordförande
Växjö Pride

11159955_10152998498519737_57683348797836315_n

Kommentarer inaktiverade.