Kärlek, frihet och fest – vad kan bli fel?

Kärlek, frihet och fest – vad kan bli fel?

John Curovac kommer några minuter sent till intervjun. Han ursäktar sig och förklarar att han varit ute och hjälpt tjejen som sitter utanför hans butik och tigger. Hon hade fått sin kasse med pass och andra tillhörigheter stulen.

– Så jag var borta i Pridecentret och köpte t-shirt och hatt till henne i alla fall, säger han.

För John är det en självklarhet att säga sitt i samhällsfrågor. Oavsett om det handlar om tiggerifrågor, Palestinafrågor eller HBTQ-frågor. Man får inte av bekvämlighetsskäl låta bli att engagera sig i tuffa frågor säger han.

För 23 år sedan kom han som flykting till Sverige från Bosnien. Han fick då känna hur det kändes för första gången att befinna sig i en utsatt situation.

– Då bestämde jag mig för att alltid stå upp för andra som var utsatta. Och det har jag stått fast vid, kan jag göra skillnad så är det min plikt.

På hans kontor inne i Cityhallen i Växjö lyser regnbågens alla färger. Skyltfönstret är täckt av regnbågar och utanför sitter som sagt en tiggare med en hatt i HBTQ-färger. Man kan säga att John går all in.

– Jag älskar denna veckan! Alla är så glada och positiva. Men vad kan gå fel när en vecka handlar om kärlek frihet och fest, säger han och är glad över att han som chef kan påverka hur butiken ska visa sitt engagemang och dessutom har råd med det.

2004 flyttade han och hans bror till Växjö. De kände ingen och umgicks med varandra hela tiden. Tillsammans med sina två chihuahuaor.

– Du förstår va. Två kortklippta killar med två chihuahuaor som är tillsammans hela tiden. Då kunde vi ana hur det kändes att vara homosexuell i Växjö. Vi fick både blickar och kommentarer, berättar John men skrattar åt minnet. Det var ett bra sätt att lära känna folk på i alla fall.

Han kan skratta åt det. Men samtidigt finns det de som fortfarande blir utsatta för sin sexuella läggnings skull, vilket han tar på största allvar.

Han berättar om en gång då en anställd ville prata med honom i enrum. Killen satt tyst med tårar i ögonen mittemot honom och massa tankar hann flyga genom Johns huvud.

– Jag tänkte är det någon som är död? Är han sjuk? Bilolycka?

Till slut sa den anställde vad det var. Han ville berätta att han var bisexuell.

– Jag utbrast: ’Jag som trodde att du skulle berätta något hemskt!’

Det gick några dagar och killen ’kom ut’ för sin familj, sina vänner och resterande arbetskamrater. Efter ett par dagar frågade John varför han hade valt att berätta det för honom som första person.

– För John du har inget filter. Så som du reagerar kommer alla att reagera, sa killen och det var enligt John det finaste betyg han någon gång fått som chef.

– Det finns alltså de som uppskattar en filterlös människa, säger han och skrattar igen.

Hemma har John en liten nyfödd kille på 11 dagar och en ettåring. Det är mycket kring familjen men också på jobbet. Hur orkar han engagera sig så mycket i andra frågor?

– Man hinner göra det man tycker är viktigt. Och Pride är väldigt viktigt för mig. För mina barn. För alla.

John Curovac - En av Växjö Prides Sponsorer 2016

John Curovac – En av Växjö Prides Sponsorer 2016

Kommentarer inaktiverade.